Hart van Nederland besteedt aandacht aan Paasbos in haar late editie op 5 augustus 2021

Hart van Nederland zond op 5 augustus in de late editie een reportage uit over de overlast in de Nijkerkse wijk Paasbos (aflevering 217).  Die is vanaf 04:10 minuten hier te beluisteren. Onderstaand de transcriptie.

Hart van Nederland: Extra lantaarnpalen, gesnoeide bosjes, de hangjongeren in Nijkerk  laten zich niet zomaar wegjagen. Bewoners worden er na jaren overlast moedeloos van. Ze zeggen doodsbang te zijn voor alle intimidaties. De gemeente wil pas ná de zomer kijken naar extra maatregelen.

Buurtbewoner Lies: “Mijn leefplezier is weg. Mijn kleinkinderen durven hier niet meer logeren, want het is: ‘oma zijn die jongens er nog, die zo te keer gingen’. Je nachtrust wordt ontnomen. Je gezondheid wordt ontnomen. We hébben geen leefplezier meer.

Hart van Nederland: Veel oudere mensen die rond winkelcentrum Paasbos in Nijkerk wonen klagen al jaren over grote overlast en zelfs intimidatie door een groep jongeren. Ze zijn zó bang, dat ze niet herkenbaar in beeld durven.

Buurtbewoner Henk: Ja, voor represailles.

Buurtbewoner Lies: Wij zijn angstig voor die jongens die daar lopen, want als je wat zegt, word je in elkaar geslagen.

Hart van Nederland: En dat merkt een derde buurman. Als zijn man iets zegt over een fiets, wordt hij in het gezicht geslagen.

Buurtbewoner Dirk: Twee dagen later eieren constant tegen het raam aan gegooid. Je wordt gewoon lastig gevallen. Het is niet veilig gewoon, mijn echtgenoot is hier helemaal niet meer geweest in anderhalf jaar.

Hart van Nederland: Overdag is het rustig op het parkeerterrein en in de straten eromheen, maar volgens de bewoners is het bijna iedere avond raak.

Buurtbewoner Henk: Ja man, ik heb al zoveel meldingen gedaan, maar ze reageren er gewoon niet meer op.

Hart van Nederland: De gemeente Nijkerk heeft de afgelopen tijd al wel wat maatregelen genomen; zo zijn er hekken en extra verlichting geplaatst en worden bosjes lager geknipt. Maar zeggen heel veel bewoners nog steeds: het hélpt niet, die overlast is onverminderd groot en wij voelen ons echt onveilig. Niemand wil herkenbaar in beeld.

Wethouder Wim Oosterwijk: Het is jammer hè, dat mensen inderdaad zich nog steeds onveilig voelen. Dat vinden we ook echt te betreuren. We hebben maatregelen genomen, ergens dit jaar. Dus we overwegen ook zeker nog om aanvullende maatregelen te nemen, dat hebben we ook al eerder aangekondigd, maar dat moeten we ook wel in de juiste volgorde doen.

Buurtbewoner Lies: Ik vind het gewoon een waardeloze reactie. Hoeveel jaren is het al aan de gang?

Buurtbewoner Henk: Als het morgen bij de burgemeester naast het huis gebeurt, ja, is het overmorgen afgelopen. En hier doen ze niks.

Buurtbewoner Lies: Ik ben als de dood, ik ben gewoon bang in mijn eigen huis. Want je krijgt bakstenen tegen je muren aan. Als ik morgen een ander huis krijg, ben ik weg.