HuurdersOrganisatie Nijkerk: “Nood is hoog om tij op woningmarkt te keren.”
Een flinke toename van het aantal actieve woningzoekers, een wachttijd voor een sociale huurwoning die op is gelopen van 6,4 naar 8 tot zelfs 10 jaar, en een slaagkans van 1,3% om een woning toegewezen te krijgen. Een meer dan zorgelijke ontwikkeling die duidelijk maakt dat de noodzaak om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen groter is dan ooit.
Wie in de jaarcijfers van DAK regio Eemvallei duikt, de website voor woningzoekenden, kan maar tot één conclusie komen: de nood om het tij te keren is hoog. De HuurdersOrganisatie Nijkerk (HON) die opkomt voor de belangen van huurders en woningzoekenden in de gemeente Nijkerk is flink geschrokken van deze cijfers. “We zien dat er in de gemeente Nijkerk wel stapjes worden gezet en dat er nieuw wordt gebouwd, maar de woningzoekende is er tot nu toe niet heel veel mee opgeschoten”, aldus Ron Weil, voorzitter van de HON.
Aantal woningzoekenden neemt toe
Onder DAK regio Eemvallei vallen naast de gemeente Nijkerk, de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg. Ron: “In 2024 hebben in totaal bijna 1 miljoen mensen gereageerd op een andere woning. Hiervan waren ruim 76.000 reacties voor een woning in de gemeente Nijkerk. Het aantal actieve zoekers neemt toe, maar het aanbod van woningen is alleen maar gedaald. Iedereen blijft zitten. Maar wat ook opvallend is, is dat mensen die actief op zoek zijn naar een woning veeleisender zijn geworden. Gemiddeld weigeren ze vijf keer een woning.”
Op de trom blijven slaan
De woningnood is niet iets wat een huurdersorganisatie kan oplossen. “Maar wat we wel kunnen doen – en al jaren doen – is op de trom blijven slaan”, aldus Ron. “Zorgen dat de mensen die aan de knoppen draaien niet inslapen. Dat ze de urgentie blijven voelen om te werken aan een oplossing voor dit probleem. De gemeente Nijkerk doet wat ze kunnen, maar zij zijn aan handen en voeten gebonden.” Om te voorkomen dat de situatie over drie jaar nog hetzelfde of erger is, blijft de HON bij iedere mogelijke gelegenheid gesprekspartners wijzen op de cijfers.
Doorstroming bevorderen
Het bevorderen van doorstroming ziet de HON als een van de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat er wat beweging in de woningmarkt komt. “Tijdens onze jaarvergadering in september is dat dan ook het thema”, vertelt Ron. Maar ook is er werk te verzetten als het gaat om het herstellen van het vertrouwen van woningzoekenden. “Uit onderzoek van onderzoeksbureau RIGO blijkt dat dit helemaal weg is. De reden? Het continu misgrijpen naar woningen. Woningzoekenden zetten vraagtekens over de wijze van toewijzing van woningen, bijvoorbeeld in het geval van urgentie of statushouders. Afgelopen jaar zijn 12 woningen aan urgenten toegewezen en 28 woningen aan statushouders volgens de COA-taakstelling.”