Huurdersorganisatie Nijkerk zet energiecoaches in

Energielasten zullen een steeds groter deel gaan uitmaken van de woonlasten. Mensen hebben er dus alle belang bij dat er maatregelen worden getroffen om de energiekosten binnen de perken te houden. In verband met de klimaatdoelstellingen moeten woningcorporaties hun woningenbestand vóór 2030 verduurzamen naar gemiddeld energielabel A. Maar nu al is duidelijk dat dat niet gaat lukken vanwege geldgebrek, de hoeveelheid werk en het te korte tijdsbestek.

Volgens Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) is er met enkele eenvoudige en niet te dure maatregelen al winst te behalen. HON zet energiecoaches in om huurders gratis en vrijblijvend te adviseren wáár in hun woning op energie kan worden bespaard.

Gecertificeerd energiecoach Gerrit van Breda zegt: “Huurders kunnen ons vragen langs te komen. We inspecteren dan de woning om te zien waar iets aan gedaan kan worden zonder hoge kosten. Je kan dan denken aan het plakken van folie achter de radiator en het dichtmaken van naden en kieren. Als een lamp kapot is kan je het vervangen door een led-lamp. Haal ‘s avonds stekkers uit het stopcontact, want ook in de sluimerstand verbruiken apparaten energie. Met het plaatsen van een klokthermostaat kan je ervoor zorgen dat de woning alleen wordt verwarmd wanneer je thuis bent. Je bespaart water en gas als je de douchekop vervangt door een spaardouchekop. Dat zijn kleine investeringen waarmee je toch al gauw een paar honderd euro per jaar kunt besparen.

“We kijken ook naar aspecten als tocht, vocht en ventilatie. Want als alle naden en kieren zijn dichtgemaakt om tocht en warmteverlies tegen te gaan, vindt er minder ventilatie plaats. Als bewoners ook nog klepraampjes en roosters dicht houden vanwege kou of tocht, ontstaat een ongezonde leefomgeving. Schone lucht in huis is noodzakelijk voor de gezondheid. Je moet daar een goede balans in zien te vinden.”