Proef met begeleiding senioren in Soest naar andere woning verlengd

De proef met een wooncoach voor senioren in Soest en Soesterberg is met een jaar verlengd. Dat hebben de gemeente Soest en de woningcorporaties Portaal en De Alliantie afgesproken. De inzet is verdubbeld van 4 naar 8 uur per week om aan de behoefte te voldoen.

De wooncoach helpt huurders van 65 jaar en ouder. Zij kunnen een beroep doen op de coach bij het vinden van een woning die beter past bij hun wensen en behoeften. Vaak gaat het om kleiner willen wonen, gelijkvloers, of dichter bij de kinderen.

Anja Weygertze staat sinds april 2019 klaar voor oudere bewoners van een sociale huurwoning in de gemeente Soest die graag willen verhuizen. Als wooncoach heeft zij als doel bewoners van 65 jaar en ouder te helpen aan een passende woning waar ze comfortabel oud kunnen worden.

Deze verhuizingen dragen bij aan het bevorderen van de doorstroming. Vaak laten oudere bewoners een eengezinswoning achter en verhuizen naar een kleiner appartement. Op die manier wordt de voorraad sociale huurwoningen beter benut en kunnen andere mensen daardoor weer verhuizen naar een voor hun passende woning. En staan er uiteindelijk minder mensen op de wachtlijst van Soest.

De hulp van de wooncoach varieert van een oriënterend gesprek tot het intensief begeleiden bij het vinden van een andere woning. Met de huurder brengt de wooncoach de woon- en zorgbehoeften van de senioren in kaart en informeert ze hen over het aanbod aan gelijkvloerse woningen en seniorenwoningen in Soest. Zijn er belemmeringen om te verhuizen, dan zoekt de wooncoach met de huurders naar alternatieven en oplossingen.

Sinds de wooncoach is begonnen, staat haar telefoon niet stil. In het eerste jaar heeft zij ruim zestig mensen geadviseerd. Ruim de helft nam contact op na het ontvangen van een brief van de woningcorporaties. In het eerste jaar zijn vier huurders (huishoudens) daadwerkelijk verhuisd. Drie staan er op het punt om te verhuizen.

Bron: AD
Auteur: Piet van Dijk