Slapeloze nachten door jongerenoverlast in Nijkerk: ‘Ik stort zowat van narigheid in elkaar’

Buurtbewoners zijn de jongerenoverlast in de Nijkerkse wijk Paasbos spuugzat. Ze kampen met slapeloze nachten door geluids- en vuurwerkoverlast, intimidatie en drugsgebruik. Omwonenden zijn diep teleurgesteld dat het beloofde maatregelenpakket van de gemeente niet in de zomerperiode komt, wanneer de overlast op zijn ergst is, maar pas erna.

Overlastgevende jongeren hangen ‘s avonds laat en ‘s nachts rond bij winkelcentrum Paasbos. Het gaat niet alleen om tieners, maar ook om volwassenen tot tenminste 30 jaar, met verschillende culturele achtergronden. Vaak staan ze op de parkeerplaats met hun auto’s met opengeklapte deuren en luide muziek. Scootertjes rijden af en aan. Buurtbewoners zien dat er drugs worden gebruikt en verhandeld. De jongeren laten vaak een berg rotzooi achter, vertellen ze. ,,Ze komen niet alleen uit Paasbos of uit Nijkerk, maar ook uit Harderwijk, Amersfoort en Bunschoten”, zegt Van Breda. ,,Dit is een ontmoetingsplek geworden.’’

Om de leefbaarheid te verbeteren, zijn in de wijk Paasbos in Nijkerk nieuwe lichtmasten in de grond geslagen.

Om de leefbaarheid te verbeteren, zijn in de wijk Paasbos in Nijkerk nieuwe lichtmasten in de grond geslagen. © AD

De jongeren hangen tot grote ergernis van de omwonenden ook rond op de paden en in de struiken achter de woningen. ,,Ze zijn bijna elke nacht achter mijn huis te vinden’’, zegt iemand. ,,Ik lig met mijn bed tegen de muur aan, waarachter zij staan te schreeuwen en rotzooi te maken. Ze bonken tegen de muur en rukken aan mijn poortdeur. Slapen doe ik bijna niet meer. Ik stort zowat van narigheid in elkaar.’’

Buurtbewoonster: ‘Veel ouderen durven hier ‘s avonds niet meer naar de supermarkt’

 

In elkaar geslagen

Een oudere vrouw vertelt hoe ze acht jaar geleden met haar man in de buurt kwam wonen. Ze wilden op hun nieuwe woonplek van hun oude dag genieten. ,,Inmiddels willen we liever vandaag dan morgen weer vertrekken. Soms slaap je hele nachten niet. Je gaat eraan onderdoor.’’ Een andere buurtbewoner zag hoe een buurman in elkaar werd geslagen door jongeren. Bij een eerder incident werd een oude man met een scootmobiel belaagd, vertellen ze. ,,Veel ouderen durven hier ‘s avonds niet meer naar de supermarkt.’’

De jongerenoverlast in Paasbos is al jarenlang een probleem. De gemeente probeerde in 2018 en 2019 met een integrale aanpak de problemen op te lossen, maar daar is volgens de HON niks van terechtgekomen. Vorig jaar juli inventariseerde de huurdersorganisatie de klachten van buurtbewoners en stuurde een gepeperde brief naar de gemeente dat er nu echt iets moest gebeuren.

Diep teleurgesteld

De raad stemde in november 2020 unaniem in met een motie van CDA en VVD om op de kortst mogelijke termijn een plan te ontwikkelen om de overlast in het gebied rond het winkelcentrum te bestrijden. Vorige maand werd tijdens een raadsvergadering duidelijk dat het plan van aanpak pas in september, uiterlijk in oktober, in de raad wordt besproken. De HON en buurtbewoners zijn zeer ontstemd omdat de overlast juist in de zomermaanden tot de meeste problemen leidt. ,,Onbegrijpelijk dat de burgemeester niet sneller met een oplossing komt.’’ De bewoners vullen aan: ,,Wij zijn diep teleurgesteld.’’

© HON

De gemeente Nijkerk wijst erop dat er de afgelopen tijd al veel verbeteringen zijn doorgevoerd. ,,We hebben vijftien lichtmasten vervangen door slimme verlichting. Er zijn diverse struiken gesnoeid om te voorkomen dat men zich verschuilt achter de bosjes. Bij de seniorenwoningen zijn fietshekjes geplaatst tegen racen met scooters”, somt een woordvoerder op. ,,Ook is er een spreekuur georganiseerd met de politie, boa’s en medewerkers van dagelijks beheer. De surveillance-uren voor onze boa’s zijn uitgebreid naar de nachtelijke uren. De wijk wordt vast meegenomen op de route. En we hebben een lachgasverbod ingesteld.”

Vuilniszakken vol lachgasballonnen

Volgens de HON en de buurtbewoners hebben de ingrepen vooralsnog niet geleid tot minder jongerenoverlast. Een oudere vrouw vertelt hoe ze, na het ingaan van het lachgasverbod, op zondagochtend een spoor van lachgasballonnen vond. ,,We gingen naar de speeltuin met mijn kleinkinderen. Een van de kleintjes vond als eerste een ballon. Het lag er overal bezaaid mee. Ik heb drie vuilniszakken vol opgeruimd. Er lagen zelfs briefjes bij met telefoonnummers van koeriers. Ik heb de politie verschillende keren gebeld. Drie weken later kwamen ze het ophalen. Ik heb er niks meer van gehoord.”

De buurtbewoners vertellen verschillende keren melding te hebben gedaan bij de gemeente of politie van overlast. Maar dit leidt volgens hen niet of zelden tot bestraffing van de daders. ,,Als er een politieauto of auto van handhaving aankomt, rennen de jongeren weg. Of men komt veel later dan de melding is gedaan. ‘We hebben niks geconstateerd’, zeggen ze dan. Daar word je toch gek van?” Volgens de HON melden bewoners vaak niet meer bij gemeente of politie, omdat ze het gevoel hebben dat er niks mee gebeurt. ,,Er is maar één manier om het vertrouwen te herstellen”, zegt Van Breda. ,,Door als gemeente en politie zodanig in te grijpen dat bewoners merken dat de jongerenoverlast verdwijnt.”

Burgemeester: ‘Ik neem zorgen serieus’

De politie zegt in 2020 en 2021 vijftien meldingen te hebben ontvangen van overlast in Paasbos, waarbij actief is opgetreden. In totaal is in diezelfde periode 128 keer een melding van overlast gedaan, blijkt uit het dataportaal van de politie. ,,Zowel de politie als de gemeente hebben veel aandacht voor Paasbos”, zegt een politiewoordvoerder. ,,De afgelopen tijd hebben we ook acties gedaan met de gemeente om zichtbaar te zijn in de wijk en het gesprek aan te gaan met bewoners.” Burgemeester Gerard Renkema roept bewoners op incidenten te blijven melden.

Renkema zegt de zorgen van de bewoners serieus te nemen. Hij wil met alle betrokken partijen in gesprek blijven om te zorgen voor een oplossing. Hij wijst erop dat het maken van een definitief plan van aanpak tijd kost, omdat maatregelen zoals cameratoezicht en een mosquitosysteem (een hoge, irritante piep om overlastgevende jongeren te weren, red.) zorgvuldigheid vereisen. ,,Zaken als cameratoezicht zijn gebonden aan strenge regels. Ook kun je die soms pas inzetten als andere oplossingen niet werken. We moeten het proces zorgvuldig doorlopen. Dat betekent echter niet dat wij onze bewoners en hun problemen niet serieus nemen.”

Volgens de gemeente wordt er achter de schermen keihard gewerkt om het complete maatregelenpakket voor Paasbos na de zomer in de raad te kunnen bespreken.

Ahmed Saidi gaf jongeren plek in zijn sportschool: ‘Ze zijn makkelijk te beïnvloeden’

Nijkerker Ahmed Saidi bood hangjongeren in Paasbos en Strijland in 2018 en 2019 vrijwillig een plek om zich te vermaken in de kickboksschool Muay Thai. ,,In de weekenden mochten ze tot 03.00 uur hier blijven. Ze konden bij mij sporten, maar ook chillen en wat drinken.” Hij werkte samen met Ahmed Maguilej, coördinator bij Eigen Plan, die zich destijds inzette voor een oplossing.

Laatst ging Saidi weer in gesprek met een aantal jongeren die aan het hangen waren bij het winkelcentrum. Veel behoren niet meer tot de groep van toen. ,,Ze waren aan het blowen en drinken. Daar heb ik wat van gezegd. Sommige jongens van deze groep zijn 15 of 16, anderen zijn volwassenen van 30. Zeker de jonge jongens zijn makkelijk te beïnvloeden. Ze hebben verschillende culturele achtergronden en komen niet alleen uit Nijkerk. Voor de jongeren moet er een plek komen waar ze heen kunnen. De buurtbewoners hebben recht op hun rust en de jongens hebben het recht om zich niet te hoeven vervelen.”

Saidi staat ervoor open zijn kickboksschool weer open te stellen. ,,Ik zit te wachten op een telefoontje van de gemeente om het weer op te pakken.”

Bron: AD Amersfoort, 3 augustus 2021

Auteur: Johan Hardeman