Wijkagent: ‘Kent u het telefoonnummer van uw buren?’

Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) had hoofd- en wijkagent Peter de Berg gevraagd om op haar jaarvergadering te spreken over de vraag: Hoe veilig is uw woonomgeving en wat moet er volgens u gebeuren? Vanwege de coronacrisis ging deze vergadering niet door. HON interviewde De Berg alsnog telefonisch over dit onderwerp. Via de HON facebookgroep konden huurders en woningzoekenden vragen stellen.

Vergroten veiligheid
Hoofd- en wijkagent Peter de Berg legt uit hoe mensen de veiligheid van hun buurt kunnen vergroten. “Veiligheid… tja wat moet ik daar nou over zeggen in deze bijzondere tijd? Een tijd waarin mensen het gevoel hebben nergens meer veilig te zijn. Een tijd dat ouderen worden gescheiden van hun familie om besmetting te voorkomen. Een tijd dat je deurbeleid hebt bij de supermarkt. Een tijd waarvan niemand weet hoe lang het nog gaat duren, een hele onzekere tijd. Als politie staan wij voor inwoners klaar. We kunnen gelukkig nog de wijk in. Door fysiek aanwezig te zijn, kunnen we beter anticiperen op de problemen die er zijn rondom het coronavirus.

Woninginbraak
En juist nu kreeg ik de vraag over de veiligheid van de wijk en wat ik vind dat er moet gebeuren om de veiligheid te vergroten. Als ik naar de cijfers van dit jaar kijk, valt het mij mee. Ik kijk dan naar woninginbraak, diefstal uit een auto en diefstal van een voertuig. De impact van deze strafbare feiten valt echter niet mee. Elke woninginbraak is er één teveel, daar ben ik mij goed van bewust. Het is een naar idee dat een ander zonder toestemming in je woning is geweest. Mede daarom heeft dit bij ons een hoge prioriteit. Helaas lukt het ons niet altijd om de daders hiervan achter slot en grendel te krijgen maar de techniek gaat steeds meer betekenen in dit proces. Denk bijvoorbeeld aan DNA.

Als er een woninginbraak is geweest, bezoeken we de bewoners altijd nog een tweede keer. Dan kunnen we eventuele vragen of onduidelijkheden bespreken. Wij denken graag met de mensen mee en kunnen adviseren. Goed hang- en sluitwerk en de juiste verlichting kunnen al veel doen.

Geen sociale controle
Wat ik verder zie is dat de sociale controle er nauwelijks meer is in de huidige maatschappij. Wie kent zijn buren tegenwoordig nog? Heeft u hun telefoonnummer? Als je de buren kent, is het misschien ook makkelijker om er op af te stappen als je denkt dat er iets niet goed gaat. Misschien wordt er een keer geschreeuwd in de woning, wat doet u dan? Gaat u naar uw buren toe of belt u direct de politie? Het hoeft niet altijd huiselijk geweld te zijn maar het is wel noodzakelijk dat het gecontroleerd wordt. Daar hebben wij de buurtbewoners hard bij nodig maar daar kunnen zij zelf ook veel in betekenen. Een goed gesprek kan soms al een hoop oplossen zonder dat de politie er direct bij betrokken wordt.

Verder moet het zo zijn dat iedereen veilig de straat op kan. Zijn bepaalde steegjes of gangetjes te donker? Zijn er bepaalde delen van de wijk waar mensen zich niet zo veilig voelen? Laat het ons weten. Wij kijken dan, samen met onze partners, naar het probleem en zoeken gezamenlijk een oplossing.

Samen tegen corona
Veiligheid en de coronacrisis. Niemand weet hoe en wanneer het corona virus overwonnen wordt. Tot die tijd moeten wij allemaal voor elkaar klaar staan. Loop eens naar de buren toe die misschien wat minder ter been zijn. Vraag eens of er een boodschap gedaan moet worden. Spreek rustig mensen aan die zich niet aan de anderhalve meter regel houden. Luister goed naar de regels die worden opgelegd en houd u zich daar alstublieft aan. Samen moeten we vechten tegen het coronavirus om dat te creëren waar we zo aan gehecht zijn: VEILIGHEID.”

Bewoners van huurwoningen van WSN hebben zich verenigd in Huurdersorganisatie Nijkerk. HON is bereikbaar op 06 – 4708 2200, info@huurdersnijkerk.nl, www.huurdersnijkerk.nl en facebook Huurdersorganisatie Nijkerk (HON).