HON reageert op PRO21 bericht in de media

Deze week verscheen een bericht in de media waarin fractievoorzitter Irene Moes van PRO21 beweert dat de overlast rond het winkelcentrum Paasbos door het Mosquito systeem is verplaatst naar basisschool De Koningslinde aan de Larixlaan. Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) komt tegen deze misvatting in het verweer.

In de strijd tegen de jarenlange overlast (vernielingen, intimidatie, mishandeling, geluidsoverlast, lachgasgebruik en drugscriminaliteit) heeft de gemeente Nijkerk eind december 2021 enkele Mosquito systemen laten installeren bij winkelcentrum Paasbos. De systemen traden in januari 2022 in werking. Volgens PRO21 heeft de overlast zich hierdoor verplaatst naar De Koningslinde. “Maar deze bewering van PRO21 klopt niet. Rondom deze school is al veel langer overlast” zegt HON voorzitter Ron Weil.

Weil wijst op de grote politie inzet op 27 juli 2020 waarbij meerdere politie eenheden met spoed opgeroepen waren voor een mogelijke verdachte situatie bij het schoolgebouw van De Koningslinde. Agenten zochten met zaklampen rondom de school. Ook uitvalswegen werden door agenten in de gaten gehouden. Er kwamen meerdere meldingen binnen over overlastgevende jeugd.

De HON voorzitter geeft een tweede voorbeeld van eerdere overlast. “Wij waren aanwezig bij de herstart van het spreekuur van politie en gemeente in het Paashuis op 6 mei 2021. Een omwonende van De Koningslinde maakte toen melding van veelvuldige geluidsoverlast door de jeugd. Wij hebben de situatie rondom de school ter plekke onderzocht en troffen o.a. lachgasballonnen en aluminiumfolie aan. Dat de overlast zich door de Mosquito systemen van het winkelcentrum naar De Koningslinde heeft verplaatst klopt dus niet.”

PRO21 vindt het belangrijk om voor de hele gemeente in beeld te brengen waar de overlast plaats vindt. Weil: “Deze informatie is al lang bekend bij de gemeente en bij Jeugd- en Jongerenwerk. Nijkerk heeft veel plaatsen waar overlast is, zoals de parkeerplaats naast het NS station, het Molenplein, bij McDonalds, parkeergarage De Bonte Koe, het park in de wijk De Bogen. Afgelopen week was er nog een grote vechtpartij bij Boni Corlaer.”

PRO21 roept op in gesprek te gaan met de jongeren en te vragen naar hun wensen en behoeften. De partij pleit voor verbinding. “Dat willen de omwonenden ook” zegt Weil. “Onder leiding van PRO21 wethouder Nadya Aboyaakoub zijn daartoe pogingen ondernomen in 2018 en 2019. Er zijn buurtbijeenkomsten geweest in de Maranathaschool en De Schakel. Die hebben niet geleid tot een verbeterde leefbaarheid in de wijk. Jongeren zeggen ja, maar doen nee.”

HON komt ook in verweer tegen de misvatting dat omwonenden problemen zouden hebben met jongeren die rondhangen. “Dat is beslist niet het geval. Jongeren zijn onderdeel van onze maatschappij. Niemand ontzegt hen het recht elkaar te ontmoeten. Pas als zij overlast veroorzaken, hebben omwonenden daar een probleem mee. Wij hebben steeds gepleit voor voorzieningen voor deze doelgroep. Sportschool Muay Thai aan de Watergoorweg is bereid haar deuren in de late uren te openen voor de jongeren, maar de gemeente is niet bereid daar een redelijke onkostenvergoeding tegenover te stellen.”

HON is verbaasd over de opmerking in het mediabericht: ‘In Paasbos zijn we nu aan het optreden’. “PRO21 was de enige partij die tegen de maatregelen heeft gestemd; ze kunnen dus echt niet claimen dat ze in deze wijk optreden. Wij hebben bijna dagelijks contact met bewoners in Paasbos en weten precies wat er speelt. Als PRO21 een juist beeld wil hebben van wat daar gaande is, zijn wij graag bereid deze partij te informeren.”