Woonbond: laat prijsplafond ook gelden voor blokverwarming
De stijgende prijzen voor gas en energie zorgen voor veel huurders en huizenbezitters in Nederland voor financiële problemen. Hoe moeten zij straks de energierekening betalen? De overheid komt ons tegemoet met het prijsplafond. Toch zijn er honderdduizenden bewoners die geen recht hebben op een financiële bijdrage omdat zij blokverwarming hebben. Onder meer de Woonbond roept het kabinet op dit snel op te lossen.
Wat is het prijsplafond?
Het prijsplafond gaat per 1 januari in. Tot die tijd komt er ter overbrugging vanaf 1 november een vaste korting van 190 euro per huishouden op de energiekosten. Wat houdt het prijsplafond eigenlijk in? Vanaf 1 januari staan prijzen vast tot een vastgestelde hoeveelheid. Voor gas is dat maximaal 1200 kuub (m3) per jaar en voor elektriciteit 2900 kilowattuur (kWh) per jaar. Tot die grens geldt voor gas een vaste prijs van 1,45 euro per m3 en voor stroom wordt het 0,40 euro per kWh. Dat betekent dat huishoudens voor wie het prijsplafond geldt straks de helft betalen in vergelijking met de huidige tarieven.
Blokverwarming
Als meerdere huizen worden verwarmd door dezelfde ketel dan spreken we van blokverwarming. Wordt blokverwarming niet meegenomen in het prijsplafond, dan staan ongeveer 450.000 huishoudens in de kou. Omdat zij met meer huishoudens op één gas- en soms ook stroomaansluiting zitten, komen ze gezamenlijk boven het minimale gebruik uit en betalen daarom alsnog de torenhoge prijzen, schrijft de Woonbond op haar website. Volgens de Woonbond heeft ook deze groep recht op het prijsplafond. De Tweede Kamer stemt dinsdag 11 oktober over een motie die eist dat ook mensen met blokverwarming onder het prijsplafond vallen.