Oproep TNO: verduurzamen huizen kan en moet sneller

Het verduurzamen van huizen zou topprioriteit moeten zijn van politiek, woningcorporaties en bouw- en energiebedrijven. Dat vindt onderzoeksinstituut TNO. Door de hoge energieprijzen wordt het steeds rendabeler om het energieverbruik te verminderen.

Geld en CO₂-uitstoot besparen

Een goed startpunt is de 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen in Nederland, die met energielabels E, F en G. “Daarmee sla je drie vliegen in één klap: je bestrijdt energiearmoede, bespaart veel CO₂-uitstoot en geld, dat anders naar Rusland en andere ondemocratische landen gaat om gas in te kopen”, zegt TNO-onderzoeker André Faaij in een artikel op NOS.nl.

Doelen worden niet gehaald

Het kabinet heeft als doel 2,5 miljoen geïsoleerde woningen in 2030. Dat betekent gemiddeld ieder jaar 300.000 woningen verduurzamen of isoleren. De teller blijft nu steken op 30.000 woningen die aardgasvrij worden gemaakt en 100.000 woningen die worden geïsoleerd. Hoewel het kabinet zelf ook vindt dat de aanpak sneller moet, is het de vraag hoe dat dan moet gebeuren. Er komt steeds meer subsidie beschikbaar en plannen voor verduurzaming worden gemaakt, maar de wetgeving zit vaak in de weg. Zoals bij de aardgasvrije wijken, een project dat nog in de pilotfase zit.

Maken plannen voor de lange termijn

De overheid zou volgens TNO op basis van de kennis van de woningvoorraad langetermijnplannen kunnen maken, die dan weer zekerheid bieden voor de uitvoerende en plannende bedrijven. Zo’n langetermijnplan helpt volgens Faaij ook bij een van de grootste struikelblokken voor de verduurzaming op dit moment: het personeelstekort. “Als bouwbedrijven de garantie hebben dat ze de komende dertig jaar meer dan genoeg werk hebben en ze weten wat ze moeten doen, dan kunnen ze personeel meer vastigheid en een beter salaris bieden.” Volgens minister De Jonge voor Volkshuisvesting is ook het kabinet voor een versnelling van de verduurzaming: “We zullen heel veel sneller moeten de komende periode om te zorgen dat we op tijd klaar zijn.”

In juni plaatsten we op onze website al een bericht van de landelijke Woonbond die een dwingende aanpak op korte termijn miste voor het verduurzamen van slechte huurwoningen. Dit naar aanleiding van de verduurzamingsplannen die minister De Jonge op 1 juni 2022 presenteerde.