Het is voorjaar, ga in de tuin aan de slag  

Wat is het heerlijk als de blauwe luchten weer tevoorschijn komen, het zonnetje weer gaat schijnen en de natuur ontwaakt. De fris groene scheuten schieten de grond uit en de bomen en struiken beginnen uit te lopen. Het is de hoogste tijd om in de tuin aan de slag te gaan. 

Als huurder ben je zelf verantwoordelijk voor de buitenruimte rondom je huis. Is de schutting aan zijn einde? Ga met je buren in gesprek om gezamenlijk een nieuwe schutting te (laten) plaatsen. Zorg ervoor dat je tuin er netjes bij ligt zodat het geen schuilplaats voor dieren wordt die je liever niet in je tuin ziet. Wat is er fijner dan heerlijk in het zonnetje te zitten in een prachtige tuin?  

Klimaatvriendelijke tuin

Vanwege de klimaatverandering wordt het langzaamaan warmer. Met meer groen in je tuin houd je het koeler en kan regenwater ook beter weglopen de grond in. Een paar tips om je tuin klimaatvriendelijker te maken: 

  • Vervang tegels door groen zodat het minder heet wordt in je tuin. 
  • Plaats een regenton om regenwater op te vangen en hergebruik dit voor de planten in je tuin. 
  • Kies de juiste planten en bloemen. In april en mei beginnen de planten weer uit te lopen. Als je kiest voor planten die het juist in die tijd goed doen kun je extra lang genieten van bloemen in je tuin (denk aan de blauweregen, vergeet-mij-nietjes en pioenen). 
  • Heb jij een schuurtje met een plat dak en wil je echt duurzaam bezig zijn? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om het dak te vergroenen. Met het vergroenen blijft het koeler in je schuur én in de buurt.  
  • Houd je niet van onkruid wieden? Dat geeft niets want sommige onkruidsoorten kun je prima gebruiken in de keuken. De paardenbloem, de brandnetel en de zevenblad kun je gebruiken voor thee en soep. Zorg er wel voor dat je weet hoe deze bloemen/kruiden eruitzien zodat je de juiste gebruikt.  
Deel een foto van je tuin

Ga je ook naar buiten en aan de slag in je tuin? Stuur ons een foto van jouw mooiste plekje in de tuin en dan plaatsen wij deze op onze Facebookpagina Huurdersorganisatie Nijkerk (HON). Wellicht kun je anderen inspireren. Doe je mee? Je foto kun je mailen naar info@huurdersnijkerk.nl. Wij wensen alle huurders een heerlijke lente! 

Inzendingen van huurders

Klein maar fijn. Zo beschrijven Alie en Teun van den Brink hun tuintje. ‘Maar we zijn er erg blij mee. We hebben een mini Keukenhof, voederhuisje, insectenhotel en op de bovenste verdieping van het kruidenrek gaat een tortelduif haar jongen grootbrengen.’