Tips en adviezen voor ventilatie en energie besparen

Om energie te besparen houden veel Nederlanders ramen en ventilatieroosters gesloten. Dit leidt tot een ongezond binnenklimaat en kan gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom start de Woonbond een nieuwe campagne gericht op energie besparen op een gezonde manier.

Persoonlijke verhalen

Voor de campagne heeft de Woonbond de belangrijkste tips en adviezen voor ventilatie en energie besparen bij elkaar gebracht in tekst, beeld en animaties. Ook worden persoonlijke verhalen van huurders gedeeld waar anderen weer inspiratie uit kunnen halen. In een poging om energie te besparen wordt vaak gedacht dat alles potdicht moet blijven in huis. Maar door bijvoorbeeld koken, schoonmaken, douchen, ademen en kaarsen branden komen er ongezonde stoffen vrij in de lucht. Goed ventileren is daarom essentieel. Dit doe je door ventilatieroosters en klepraampjes altijd open te houden en het ventilatiesysteem nooit uit te zetten.

Vocht- en schimmelproblemen

Bijna één op de vier huurders in Nederland heeft last van vocht of schimmel in huis. Ventilatieproblemen zijn hier de grootste veroorzaker van. Dit blijkt uit WoonOnderzoek Nederland (WoON2021), een landelijk onderzoek dat elke drie jaar door het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt uitgevoerd. Schimmels ontstaan door te veel vocht in huis en kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Goed ventileren en je huis voldoende verwarmen helpt deze schimmels voorkomen. Uiteraard moet het ventilatiesysteem zelf goed werken.

Meldpunt Energiealarm

Huurders met een hoge energierekening of met problemen met tocht, vocht en schimmel in huis, kunnen een melding doen op het Meldpunt Energiealarm van de Woonbond. De Woonbond gebruikt deze meldingen om bij verhuurders, politiek en pers aandacht te vragen voor hoge energiekosten in onzuinige huurwoningen en de comfort- en gezondheidsklachten die dat met zich mee brengt.

Bekijk de campagne van de Woonbond via onderstaande link: